Ressurser
- Grammatisk ordliste
- Intro til lærerressursen
- Kapittelåpnere
- Hvordan utvikle skriveferdigheten?
- Om å lære tysk med Los geht’s
- Pedagogiske leker
- Årsplaner
Pedagogiske leker
- Glosebingo – Elevene skriver opp et antall gloser (eksempelvis 5) på tysk fra den aktuelle leksjonen. Alle velger selv sine egne gloser. Læreren leser opp ord for ord fra leksjonen på norsk, og elevene krysser av når deres ord blir lest opp. Alt foregår i stillhet. Den eleven som først har krysset av alle glosene sine, roper «bingo!» Kan også brukes om tall, bokstaver, verb, adjektiver, substantiver etc.
- Verbstafett – Seks elever på hvert lag. Hver elev representerer en verbending. 1., 2. og 3. person entall, 1., 2. og 3. person flertall. Læreren begynner med å si et verb i infinitiv (gjerne på norsk) til et av lagene. Dette verbet skal nå bøyes med riktige endinger. Elevene på laget får ikke lov til å kommunisere med hverandre. Hvis en elev har feil ending, går verbet over til det andre laget. Det lønner seg altså å følge svært godt med. Ett poeng for hvert riktig verb.
- Elevstyrte gloseprøver – La elevene selv lage gloseprøver etter tur og eventuelt rette for hverandre.
- 1-minutts foredrag – Kort med tema trekkes, og eleven snakker tysk i ett minutt. For eksempel: AUTO. Es fährt schnell. Mein Lieblingsauto ist BMW. Das Auto kommt aus Deutschland ...
- Mimeleken – (verb/subst./adjektiver). To lag. En fra det ene laget mimer et verb (eller andre ordklasser) som motstanderne har valgt. Elevens eget lag skal gjette. Poeng på tavla.
- Stigespill – Se arbeidsbok. Stigespill under kopimateriell. Egner seg godt til alle slags grammatiske temaer og som glosetrening.
- Memory – Klipp ut kort. To kort har lik tekst. Elevene spiller i grupper på to til fire. Alle temaer kan brukes. Kortene ligger med den blake siden opp. Deltakerne må huske hvor parene er gjemt. Ordene kan oversettes eller bøyes før man får stikket.
- Tenk på et tall – Tenk på et tall/en bokstav (klassen definerer selv rammene, f.eks. 1–20). Elevene skriver et tall/bokstav på en lapp. Deretter går de rundt og forsøker å finne ut hvilket tall/bokstav de andre har. De spør hverandre: Bist du Nummer 3? Bist du Y? Når de har funnet ut hvilket tall den andre eleven har, skriver de ned navn og nummer/bokstav, før de går videre. Den som finner flest tall/bokstaver har vunnet.
- Kryssordleker – Velg et langt ord (f.eks. Fußballmannschaft). Skriv det på tavla eller på egne ark (avhengig av om man leker i plenum eller i grupper). Finn deretter ord som settes inn loddrett, slik at de passer inn med begynnerordet. Det trenger ikke å passe vannrett. I dette eksemplet må man finne 17 ord som skal passe inn. Egner seg godt som gruppe-konkurranse.
- Ordjakt – Flest ord innen et emne på kortest mulig tid
Jacke – Hose – Hemd, Mutti – Vati – Opa, Baum – Blume – Gras - Ordstafett – Winter – Regen – Nase – Elch – Hose. Alle står når leken starter. Læreren begynner med å si et ord. F.eks. Winter. Nestemann må finne et nytt ord som begynner med siste bokstav i ordet som ble sagt; R. Den som ikke finner på noe, må sette seg. Den siste som står igjen, har vunnet. Kan også spilles i mindre grupper eller en og en. Om det tar lang tid å finne på ord, kan det være lurt å avtale en tidsbegrensning.
- Ord + Ord – En elev eller læreren begynner med et ord, neste elev fortsetter, f.eks.: die, die Sonne, die Sonne scheint, die Sonne scheint und.
- Si alle tall unntatt ... – Elevene teller høyt i smågrupper. Når de kommer til et bestemt tall, f.eks. 3, skal de si noe annet, f.eks. Auto eller Hallo. De skal unngå tallet 3, tall som kan deles med 3 og andre tall som inneholder 3 (23, 13, 73 etc.) De som bommer, er ute av konkurransen. Den som står igjen til slutt har vunnet.
- Stollek – Èn elev står i midten mens alle andre sitter på hver sin stol i en ring rundt. Den som står i midten skal si noe om seg selv på tysk. Dette kan variere alt etter hvor man er i boka. Kanskje er det lurt å la elevene forberede seg litt først og lære noen setninger utenat som de kan bruke): Ich bin 14 Jahre alt/ Rot ist meine Lieblingsfarbe/ Ich mag Rammstein/ Ich komme aus Norwegen/ Ich spiele Fuβball/Ich trage Jeans ... Alle andre som dette også stemmer for, må reise seg og finne en ny stol å sitte på – det er IKKE lov å sette seg på den stolen man satt på sist! Den som ikke finner en stol må stå i ringen og si noe om seg selv. Hvis man sier noe som ikke stemmer, for noen andre, må man finne på noe nytt.
- Glosebingo – Morsom måte å ha «gloseprøve» på. Del klassen i to (eller mer). Læreren står framme og sier en glose (på norsk) fra leksjonen de har i lekse til den dagen. Hver gruppe må diskutere sammen og finne det rette svaret og sende en representant opp så fort som mulig for å skrive ordet på tavla. Riktig svar gir 1 poeng på tavla. Gruppa har ikke lov til å sende den samme personen opp mer enn en gang – på denne måten må alle samarbeide og alle får delta.